Word een winnaar!
The Mental Method
Sport Academy
VANAF 2022
The Mental Method Academy voor winnaars

Welkom bij de
Sports Academy

”Als je een wedstrijd speelt, is het statistisch bewezen dat spelers gemiddeld drie tot vier minuten de bal hebben. Het belangrijkste is wat je doet tijdens die 87 minuten zonder bal. Voetbal is het hersenspel: waar te rennen, wanneer te rennen, wanneer te dekken, wanneer te drukken, wanneer te bewegen, hoe te bewegen. Het zijn dit soort beslissingen die uit de hersenen komen en die bepalen of je een goede speler bent of niet.” – Johan Cruyff

Wat is voetbalintelligentie? Het is het vermogen van de speler om zich aan te passen en goede beslissingen te nemen in elke spelsituatie, vooral wanneer hij onder druk staat. Spelers moeten leren hoe ze moeten denken. Het opbouwen van positieve probleemoplossende gewoonten op het trainingsveld zorgt ervoor dat spelers op de wedstrijddag optimaal kunnen presteren. Voetballers ontwikkelen zich beter en sneller als ze te maken krijgen met tegenslagen en de noodzaak om problemen op te lossen, want dit is precies wat er tijdens het spel gebeurt. Ze moeten de vrijheid krijgen om te leren, beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen, vrijheid binnen de duidelijke tactische referentie van de coach.

Je vind de juiste kennis hier!
Come and get it
Maak een afspraak

Voetbalintelligentie

Voetbalintelligentie is een veelzijdig concept dat het vermogen van een speler omvat om het spel te begrijpen, op situaties te anticiperen en in realtime effectieve beslissingen te nemen. Hier volgt een diepere verkenning van wat voetbalintelligentie inhoudt:

Ruimtelijk inzicht: Een van de cruciale aspecten van voetbalintelligentie is het begrijpen van de ruimte. Dit betekent herkennen waar er ruimte is om te exploiteren, hetzij door een run te maken, een pass te geven of door zichzelf verdedigend te positioneren om een tegenstander uit te schakelen.

Anticipatie: Anticipatie oftewel de volgende stap is cruciaal. Dit kan de vorm hebben van het lezen van de pass van een tegenstander, het voorzien van de beweging van een teamgenoot of het voorspellen waar een bal zal landen. Deze vorm van intelligentie manifesteert zich vaak doordat spelers hun tegenhangers "een stap voor zijn".

Keuze: Een speler met een hoge voetbalintelligentie zal vaak de juiste beslissingen nemen, of het nu gaat om dribbelen, passen, schieten of verdedigen. Dit omvat onder meer weten wanneer het spel moet worden versneld of vertraagd, op basis van de context van de wedstrijd.

Taktisch vaardig: Het begrijpen van de taktiek van een team en de rol daarin is essentieel. Een tactisch intelligente speler begrijpt niet alleen zijn rol, maar ook hoe deze zich verhoudt tot de rollen van zijn teamgenoten. Ze weten wanneer ze positie moeten behouden en wanneer ze de lijn moeten doorbreken, waarbij ze altijd de instructies van de coach in gedachten houden.

Probleem oplossend: Naarmate het spel vordert, zullen er situaties ontstaan die niet in de tactische briefing aan bod kwamen. Misschien staat het team met nog tien minuten te gaan een doelpunt achter, of misschien doorbreekt een tegenstander consequent de verdedigingslinie. Een speler met een hoge voetbalintelligentie zal zich snel aanpassen, improviseren en oplossingen vinden.

Emotionele intelligentie: Omgaan met druk, omgaan met emoties en het behouden van de focus zijn essentiële aspecten van voetbalintelligentie. Spelers die hun kalmte kunnen bewaren in situaties met veel stress, hebben de neiging betere beslissingen te nemen.

Het leren van fouten: Fouten maken is onvermijdelijk in het voetbal. De beste spelers leren echter van hun fouten en maken zelden twee keer dezelfde fout.

Visie: Dit heeft betrekking op het vermogen van een speler om potentiële passes, runs of verdedigende manoeuvres te zien die anderen misschien missen. Het is de mogelijkheid om het spel te visualiseren voordat het zich ontvouwt.